Bio bio - Vepřové- popis- DODÁNÍ DO 14ti dnů! - Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi

Dobrá farma

Bio bio - Vepřové- popis- DODÁNÍ DO 14ti dnů! 

DODACÍ LHŮTA PRO VEŠKERÉ MASO JE MINIMÁLNĚ. TÝDEN!!
OBJEDNÁVKA DO STŘEDY A NÁSLEDUJÍCÍ TÝDEN ( vetšinou ve čtvrtek ) dodání!- pokud není dostatek- dodání až za DVA týdny!!
popis
Charakteristika vepřového masa

Vepřové maso je jemně vláknité růžové až světle červené a má osobitou lahodnou vůni. Svalovina je prorostlá tukem, obsahuje 20 až 40% tuku. Vzhledem k obsahu tuku má vepřov é maso vyšší energetickou hodnotu a je tím také hůře stravitelné. Chuť vepřového masa je ovlivněna věkem a způsobem krmení. Nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg. Při hodnocení se přihlíží hlavně k hmotnosti, pohlaví a celkové tučnosti zvířat.

Dělení vepřového masa

Vepřové maso se dělí podélným řezem v páteři na 2 půlky a každá půlka na jednotlivé anatomické části. Ze hřbetní části se nejprve odřezává sádlo.
Dělení vepřového masa do jakostních tříd

1.třída - kýta, pečínka, panenská svíčková, krkovička

2.třída - plecko, ramínko

3. třída - bůček, kolínka, lalok

Použití jednotlivých částí v kuchyni

Vepřové maso je vhodné k uzení. Malá selata do hmotnosti do 10 kg se mohou péct vcelku.

kýta - pečení, minutky, dušení vcelku, závitky, plátky, rolády

krkovice - smažení, pečení

plec - dušení, mleté úpravy, vaření, pečení

panenská svíčková - pečení, minutky

pečeně (karé) - dušení, pečení, smažení, minutky

bůček- vaření, dušení, pečení, mleté úpravy, nadíváme

kolínka - vaření, pečení, na rosoly, do tlačenek

nožičky - vaření, na rosoly

hlava, lalok - vaření, prejty, tlačenky, jitrnice, masové míšeniny

syrové sádlo- se používá na škvaření, hřbetní sádlo se nasolí a udí. Na trhu je uzená slanina s kůží nebo bez kůže.

Slanina se používá na protýkání suchých mas, přidává se do mletých mas, paštiky, galantiny, používá se při přípravě různých omáček. Některé druhy drůbeže a pernaté zvěřiny se obalují slaninou. Pokrmy tím získávají lepší chuť.

Vepřové droby

Mezi vepřové droby patří: játra, ledvinky, jazyk, mozek, slezina, plíce, srdce.

Vedlejší produkty - krev, střeva.