|
Má oranžovou, někdy zelenou nebo žíhanou barvu, příjemně aromatickou dužninu, obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo a v semínkách naleznete tolik prospěšný zinek!!
A je skvělá nejen na polévky...
Recepty z dýňobraní :
Quiche z hokaido - rozklikněte dýni-)
|
Zboží již bohužel není na naší farmě.
|
1) Těsto na quiche: 280 -500 g mouky (dle velikosti pekáče), 140 g másla a ¼ lžičky soli zpracujte na drobenku, přidejte 2 rozšlehaná bio-vejce. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do folie a dejte na 30-60 minut chladit do lednice.
2) Dýni nakrájíme na kostky- nemusíme ji loupat, ostatní druhy ano. 1x cibuli a 2 stroužky česneku nasekáme nadrobno a s tymiánem (může být i jiné koření- provensálské) podusíme na rozpáleném oleji. Přidáme dýni, zalejeme trochou medu, podusíme společně asi 10 minut a ochutíme nejlépe mořskou solí.
3) Připravenou dýni rozprostřeme na rozválené těsto - které předem pečeme cca 10 minut - ale nemusíte, je to na vás - jen se občas těsto nafoukne, tak propíchněte!! (můžem ještě posypat dýňovými semínky) a pečeme asi 20–25 minut při teplotě 175 °C do zlatohněda.
Dobrou chuť!! |