Celer naťový bio - Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi

Dobrá farma

Celer naťový bio 

.Pěstováno podle zásad ekologického zemědělství Zboží již bohužel není na naší farmě.
Velmi chutná a zdravá zelenina, ale v naší kuchyni bohužel často opomíjená. Naučte se tento celer jíst a uvidíte, že Váš jídelníček příjemně obohatí o novou chuť a mnoho zdraví prospěšných látek. Jeho využití v kuchyni není vůbec složité, dá se jíst syrový i tepelně zpracovaný.
Řapíkatý celer je velmi oblíbená zelenina ve Středomoří a v Americe, kde je součástí mnoha pokrmů. V Čechách je stále nejvíce používán jen jako součást redukčních diet a to je veliká škoda. Řapíkatý celer je ceněný hlavně pro svoji nadzemní část, řapíky neboli žebra. Uprostřed řapíkatého celeru je tzv. srdíčko, které je nejkřehčí a používá se hlavně k ozdobě jídel. Na rozdíl od celeru bulvovitého, kde se cení kořen, je kořen řapíkatého celeru nepoživatelný.
Pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé stravy. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej. Celer řapíkatý posiluje činnost ledvin. Podporuje činnost pohlavních žláz. Je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy.
Řapíkatý celer je choulostivá, křehká zelenina, která pro zachováni křehkosti musí být skladována v chladničce, kde nám vydrží 1 týden. Po této době řapíky ztratí svoji křehkost, pro kterou jsou ceněny hlavně jako příloha do salátů nebo do koktejlů.
Řapíky celeru, ať už nakrájené nebo celé, lze vařit, dusit, restovat, zapékat i grilovat. Lepší je konzumovat celer řapíkatý syrový (čerstvý), ostatně jako většinu zeleniny. Nakrájené řapíky se díky své křupavé textuře a výrazné chuti hodí do nejrozličnějších salátů. Nevšední a lahodný předkrm získáte, když očištěné řapíky celeru nakrájíte na tyčinky a budete je podávat se sýrem jako například lučina, smetanový sýr a cottage sýr. Tyčinky celeru do sýra jednoduše namáčejte. Zelené listy na konci řapíků můžete nasekané i celé přidávat do polévek, salátů a masových pokrmů. Využití je obdobné jako u petržele. Otrhané a omyté listy lze usušit a pak využívat jako koření.